familjelivet i tornedalen

Så se de utvecklas.

Det är mycket som händer med minimannen just nu – i utvecklingen och allt som hör till. Hans största intresse har inte legat vid talet precis utan det har varit en hel del ord lite här och var och mycket egna ord som kräver en bra tolkning av dessa ord. Ja, vi lär ju oss visserligen snabbt vad han menar. Sedan han började på förskolan har det varit mer eller mindre jobbigt just vid lämningarna när han har insett att mamma inte ska ta av sig sina kläder utan gå. Det har resulterat i en hel del tårar och ”nej, nej, nej mamma”. För att 1-3 minuter senare vara som glömt när vi väl vinkat hejdå. Trots att jag hört och sett hur snabbt övergående det varit så har det varit med en klump i halsen jag gått därifrån för att relativt snabbt kännas bättre igen. Det har dock varit lite tvärtom när jag hämtat honom och innan han fått syn på mig, då har det varit fullt ös och bus för hans del. Så himla skönt att se hur de leker, trivs och uppskattar varandra. Hur några av de andra barnen  ofta kommer om morgonen emot i hallen ”hej. Lucas. Lucas mamma”. Jag kan se på hans blick hur han trots att han är så liten uppskattar det och gläds över att se sina kompisar.

Hur som, när blev du så stor? På sistone har han börjat göra något som egentligen inte jag någonsin påpekat om och jag ville typ gråta när jag såg det. Han för sitt skräp i sopkorgen. Bananskal, tomma paket av något, papper och sugrör. Det är så himla gulligt men det får en att inse att han börjar bli stor. När vi ska gå hemifrån stänger han dörren in till sitt rum. Om tv:n stått brukar jag fråga honom ”Lucas, vill du gå och stänga av tv:n?” något han verkligen lyser upp av att få hjälpa till med. Och rättvisan med kramar och pussar och att han är så himla kramgo. Det finns dock många undantag förstås och envisheten av en åsna visar upp sig ibland, ibland ska allting tas och ägas, det är klart. Men små saker och små gester kan göra så stor skillnad.img_0024.jpg

Jag blev extra varm om hjärtat (självklart inte av att barnet ramlat men) när ett barn ramlat och slagit sig i läppen och han snabbt var där för att ge en tröstande kram. Många gånger blir han sympatiledsen men den biten blir allt bättre och bättre ju mer tiden går. Han var inte heller sen med att försöka ge en puss, brukar han slå sig någonstans brukar jag blåsa kontra pussa honom just där. Förstå hur mycket de tar efter. Och jag blev extra varm om hjärtat när jag fick höra hur han välkomnat någon han aldrig träffat förut – med en megabamsekram.

Men det är mycket som också är jobbigt i utveckligen. Att inte alltid förstå alla budskap eller att inte bli förstådd. Det är något som han kan bli väldigt, väldigt frustrerad över. Att inte få som man vill är inte heller det lättaste att förstå alla gånger eller att testa gränserna speciellt när det kommer till mamma, ett nej kan ju göra en riktigt förbannad. Jag är nog många gråa hår rikare jag vid det här laget. Men vad är det vi brukar säga? Alla åldrar har sin charm. Verkligen. Något vi nu jobbar på mer är nappen – han har varit så frälst i nappen så det är inte klokt. Men de två senaste nätterna (peppar, peppar..) har han faktiskt somnat i sängen utan någon napp i munnen. Helt bara sådär. På ett par minuter. Och dessutom sovit hela natten hur bra som helst utan den där nappen, what? Vad hände?

IMG_8376.JPG

Här har vi honom, endast ett år gammal (på pricken). Tänka sig att vi snart har en stor men ändå liten tvååring här hemma hos oss. Det är något sjukt vad tiden går och jag minns att alla alltid nämnt det innan ”vänta bara tills barnen kommer, tiden går så mycket fortare då”. Har nog mycket att göra med att saker kanske inte förändras på samma sätt över tid innan, visst sker förändringar i massor och man förändras och åldras själv men på barn blir det så tydligt, de går från små hjälplösa spädbarn på cirkus 50 centimeter över jord till små minimänniskor, utvecklas från dag till dag, växer så det knakar och blir allt mer självständiga eller självgående ju mer tiden går.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats