familjelivet i tornedalen

Vecka 32 (31+2)

Barnet

Barnets totala längd är nu ca 42 cm långt och det väger ca 1,79 kg i början av veckan och ca 1,95 vid veckans slut. Barnets alla fem sinnen fungerar nu och kan själv kontrollera sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga, och barnet tränar dem genom att andas ner fostervatten, ofta med hicka som följd. Dess lungblåsor är fyllda av vatten under hela graviditeten och vätskan pressas ut först vid själva födseln. I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska. Barnet sover stor del av tiden, under sen vakna tiden tränar barnet på att andas, röra på sig och öppna och stänga ögonlocken.

Mamman

Utnyttja tiden som är kvar till förlossningen för att komma i balans, mentalt och kroppsligt. Tänk på vad du äter och på hur du rör dig, så att du inte belastar fel. Ta varma bad för att slappna av i kroppen, försök att stressa så lite som möjligt. Förvånas du över hur stor din mage kan bli? Din vikt ökar snabbare än någonsin nu, vila så ofta du kan.

I slutet av graviditeten kan det bli svårt att sova bekvämt. Magliggande fungerar givetvis inte, och i ryggliggande kan trycket på pulsådern göra att både du och barnet mår illa. Den bästa sovställningen brukar därför vara att ligga på sidan. Många gravida tycker att det är skönt med kudde som stöd under den tunga magen.

Pappan

Tänk på att försäkra erat barn. Här stod det inte mycket intressant för partnern så jag skippar det. S tycker iaf att kulan vuxit till sig på bara 1,5 vecka, han hjälps ju såklart åt till att planera lite och fixa inför nykomlingen denna vecka när vi är här allihopa. Spännande och följa denna vecka när han missat förr helt.

Reflektioner

Precis som S kan jag ju konstatera att kulan börjat växa till sig, ännu är den inte för tung o bära men det lär den nog bli mot slutet, hoho. Jag har svårt att hitta sköna sitt-ställningar för att det trycker mot det ena eller det andra och ryggen blir ofta trött då, bäst är att ha en kudde eller något vid ryggslutet så känna det genast bättre. Än springer jag också upp om nätterna, fler gånger ju längre in i graviditeten vi går och ju mer lillen börjar trycka på. Jag kan gå på toa och pissa för att sedan stiga upp och så trycker han mot blåsan igen och man blir nödig, haha inte det roligaste när det händer. Vissa dagar är bebisen mindre aktiv i magen och jag blir fort nojig men det är helt normalt som tur är, platsen är inte den största där inne nåmer och andra dagar går bebisen bananas där inne, klart man ska få träna på att röra på sig eller åtminstone försöka så gott det går i mån av space. Det här är mysigt!

20140428-120131.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats